Ytbehandling

För att en golvslipning ska uppnå optimalt resultat ska trä eller parkettgolv behandlas efter slipning. Det finns varierande golvbehandlingar som passar till olika golv.

- Hårdvaxolja är baserad på naturliga oljor och vax. Den ger en vacker och mycket slitstark yta. Denna behandling kan ge både en glansig och en matt yta, och verkar avvisande mot vätskor och smuts. På så sätt får golvet en mycket slitstark ytbehandling. Hårdvaxolja passar alla träslag.

- Lackering är den vanligaste typen av behandling på trägolv. Det finns ett stort utbud av golvlack gällande nyanser och typ av glans. Vi använder oss av miljövänliga lack som ger en mycket slitstark yta. Vi har både vatten och - oljebaserade golvlack. Oljebaserad är en aning slitstarkare och tåligare.

- Olja ger ett väldigt vackert resultat. Förutom det starka skyddet så får golvet ett silkeslent utseende. Oljan tränger in i träet för att bevara de naturliga ådringarna samtidigt som golvet kan andas. Resultatet blir ett mycket skönt golv att gå på med ett fint utseende. En oljebehandlat golv kräver dock vård för att bibehålla sin vackra och sköna yta i längden. Olja finns i många olika nyanser. Vax kan tillsättas för ytor som som ska tåla extra fukt och smuts.

- Lut används på furu och grangolv. Lut förhindrar att golvet gulnar och skapar istället en fräsch, vitaktig och ljus nyans. Det är vanligt att addera vitpigmenterad olja efter en lutbehandling för att åstadkomma ett ännu ljusare resultat. Lutbehandlingen gör att golvet blir mer fukttåligt, mer reptåligt och förhindrar att golvet påverkas av bl.a. solljus. Slutbehandling med såpa ger en mattare yta, olja ger dock ett bättre skydd.

Vi rekommenderar följande kombinationer vid lutbehandlignar:
Lut ± vitpigmenterad olja
Vitpigmenterad lut ± naturell olja
Vitpigmenterad lut ± vitpigmenterad olja
Lut + såpa med eller utan vitpigment